Excel? Kom jij maar eens mee naar de zolder…

“Dat moet je met Excel doen. Makkelijk zat.”

Mijn buurman had overal een antwoord op en wist dus ook precies hoe ik de boekhouding moest gaan aanpakken. Ik was zojuist de zestig gepasseerd en had besloten om voor mezelf te beginnen; ik had hem verteld over mijn onzekerheid wat betreft de boekhouding.

“Excel?”

“Ja, natuurlijk.” Geduldig was de buurman nooit geweest en ook nu begon hij ongeduldig met zijn vingers op het tuinhek te trommelen. “Iedereen kent Excel toch…je weet wel van Microsoft, Bill Gates, Windows en dat soort dingen…”

“Ik ken het wel,” antwoordde ik een beetje beledigd, “maar ik heb er nog nooit mee gewerkt. Bovendien werk ik op een Apple computer. Je weet wel, die machine van Steve Jobs.”

Hij keek me even niet begrijpend aan, maar toen verscheen er een grote grijns op zijn ongeschoren gezicht. “O…maar Excel werkt ook op een Apple computer hoor. En ik heb precies wat je nodig hebt. Kom jij maar eens even mee.”

Met een joviaal gebaar opende hij het tuinhek en gebaarde dat ik hem moest volgen.

Zijn vrouw stond net een varkenshaasje te bakken toen we de keuken binnenkwamen.

“Hee, Anja…die ouwe boeken, je weet wel, die voor de Kringloop…die liggen toch op zolder?”

Anja keek me even meewarig aan, draaide haar stukje vlees om en zei toen tegen manlief: “Klopt, Karel…bij de verwarmingsketel.”

En zo werd ik meegevoerd naar de zolder van de buurman. Ik kon de Vlizotrap die met groot geraas naar beneden kwam nog net ontwijken en klom achter Karel de zolder op.

“Hier,” zei Karel met oprechte blijdschap, en hij wees naar een grote stapel boeken, die netjes in een bananendoos klaarstonden.

“Een beetje muf…dat wel, maar dat moet je maar voor lief nemen. Als je al die boeken leest heb je geen enkel probleem meer met je bedrijfje.”

Hij keek me tevreden aan. “En…? Moet je niet kijken wat er in zit?”

“Ik…eh…”

Ik knielde plichtmatig bij de bananendoos en keek naar de boeken.

Het bovenste boek vertoonde een grote koffievlek, maar de titel was nog goed leesbaar.

“Excel voor Dummies.”

Goed Excel Boek

Er lag een groot dik boek onder. “Boekhouden voor senioren – Deel 1.” Ik pakte het uit de doos. Dat woog zeker 2 kilo.

“Deel 2 is weg, hakkelde Karel, maar Deel 3 is er wel. Dat ligt geloof ik onderop.”

Verder lagen er nog boeken over Microsoft Word, Bill Gates, basiskennis management en een kleine verlopen pocketuitgave van “The missing manual Excel 1995”

“Allemaal voor jou,” glunderde Karel.

Ik ben erg allergisch voor de huisstofmijt en wilde zo snel mogelijk de Vlizotrap weer af, en zocht wanhopig naar een manier om mijn relatie met de buurman niet onherstelbaar te vernielen. Maar er kwam niets. Alles wat ik nog kon uitbrengen was: “Allemensen.”

“Ik draag het wel voor je…” zei Karel warm.

De volgende dag bezocht ik zelf de Kringloop met een grote bananendoos op de achterbank van mijn autootje. De buurman was net met de kinderen naar de Efteling.

Mijn boekhouding doe ik nu met een Online programma. Ik betaal er wat voor. Niet te veel, maar het is het me wel waard. En Excel leer ik spelenderwijs. Inderdaad erg makkelijk, daar had buurman Karel gelijk in.
Laatst vroeg hij me nog of ik nog iets aan zijn gulle gift had gehad.

“Excel,” zei ik met overtuiging, “heeft voor mij geen geheimen meer…”

De buurman keek verrast en zei toen…”Hee…in dat geval heb ik nog wel wat anders voor je. Kom jij maar eens mee…”

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>