Eenvoudige boekhoudprogramma’s: De Juiste Keuze Maken…

Als je een klein bedrijf hebt met slechts enkele personeelsleden of als je zzp’er bent dan heb je voor je boekhouding waarschijnlijk geen extern bedrijf in de arm genomen. Je kan je boekhouding immers redelijk eenvoudig zelf bijhouden. Maar welke programma’s gebruik je daar nu best voor? Je hebt immers geen behoefte aan een uitgebreid en ingewikkeld pakket met talloze mogelijkheden maar eerder een eenvoudig boekhoudprogramma dat enkel kan en doet wat jij nodig hebt. Hoe maak je de juiste keuze daarin?

Eén geluk heb je alvast, als je nu net je zaak begint en op zoek gaat naar een goed boekhoudprogramma: de software is veel eenvoudiger geworden dan hij ooit was. Er zijn zelfs verschillende softwarepakketten op de markt die speciaal ontworpen zijn voor mensen die geen studies in accountancy gevolgd hebben.

Criteria voor een juiste keuze

Omdat de keuze in programma’s toch redelijk uitgebreid is doe je er goed aan eerst voor jezelf te kijken wat de noden van jouw bedrijf zijn wat betreft boekhouding. De meeste kleine bedrijven zullen een pakket willen dat:

  • Verkopen kan opvolgen
  • Een inventaris van de stock kan bijhouden
  • Kan samenwerken met de software die gebruikt wordt om met de klanten te communiceren, Outlook bijvoorbeeld
  • Je kan helpen een budgetplan bij te houden en op te stellen
  • De loonadministratie kan beheren
  • Je belastingaangiftes kan helpen opstellen

Elk bedrijf is anders

Omdat er zo’n grote verschillen zitten in de specifieke noden van allerlei verschillende sectoren en bedrijven is er ook veel boekhoudsoftware die op maat geschreven wordt voor specifieke sectoren. Je doet er dan ook goed aan jezelf te informeren bij sectorgenoten of op het internet over boekhoudprogramma’s die speciaal voor jouw vakgebied ontworpen zijn. Op die manier kan je jezelf veel tijd en energie besparen die je anders zou steken in het finetunen van een pakket dat veel te algemeen is voor het doel dat jouw bedrijf ermee heeft.

Vraag raad aan professionals

Ben je zelf niet zo thuis in boekhouden dan is het eerste dat je eigenlijk moet doen, vooraleer een boekhoudpakket te kiezen, raad te vragen aan mensen die dagelijks professioneel bezig zijn met dit soort software. En baseer je voor goed advies nooit op de mening van slechts één persoon natuurlijk. Een collega bedrijfsleider kan een goede informatiebron zijn maar contacteer zeker ook een onafhankelijke boekhouder en eventueel ook iemand die boekhoudsoftware verkoopt. Leg hun adviezen naast elkaar en maak een weloverwogen beslissing alvorens tot de aankoop van een pakket over te gaan.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>